Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Zoek een club

Zoek op naam, postcode of gemeente

Nieuws

PERSBERICHT FITNESS.BE - 31 juli 2020

PERSBERICHT FITNESS.BE - 31 juli 2020

PERSBERICHT 31 JULI 2020

Beroepsvereniging start campagne: fitnesscentra veilig én deel van de oplossing

Campagne moet nationale sluiting voorkomen

Sinds woensdag zijn de fitnesscentra in de provincie Antwerpen opnieuw gesloten, vanwege de heropstoot van het coronavirus. De beroepsvereniging Fitness.be liet eerder al weten daarmee niet akkoord te gaan en gaat vandaag nog een stap  verder. Een nationale campagne benadrukt dat dankzij alle doorgedreven voorzorgsmaatregelen fitnessen volledig veilig is en er geen verhoogd risico op besmetting is. Bovendien zorgt beweging voor meer weerbaarheid én een beter mentaal welzijn, waardoor de clubs dus niet het probleem, maar een deel van de oplossing zijn.

Sluiting overbodig
1 op de 10 Belgen heeft een fitnessabonnement. Na een lange lockdown, kunnen zij sinds de heropening op 8 juni opnieuw gaan sporten in hun favoriete club. Maar voor de fitnessbeoefenaars uit provincie Antwerpen is dit sinds woensdag door de opgelegde sluiting vanwege de heropstoot van het coronavirus alweer verleden tijd. Beroepsvereniging Fitness.be gaat niet akkoord met deze sluiting en lanceert daarom vandaag een nationale campagne via social en print media om sporters én beslissingsnemers er op te wijzen dat fitnesscentra veilig én cruciaal zijn in coronatijden.
Eric Vandenabeele, directeur van beroepsvereniging Fitness.be: “Voor ons is deze opgelegde sluiting in provincie Antwerpen onaanvaardbaar. Dit gebeurde zonder enig overleg met de sector, terwijl wij sterke argumenten hebben om de clubs juist open te houden. Bovendien hebben wij geen enkele broeihaard gehad. Vandaar deze campagne, om deze argumenten nog eens duidelijk naar voren te schuiven. Want we willen absoluut vermijden dat dit, gezien het advies van de evaluatiecel Celeval, een voorzet zou geven om alle clubs weer te sluiten. We hopen dat deze campagne ervoor zorgt dat we geen verdere stappen richting overheid moeten nemen, zoals in Barcelona, waar een proces er voor zorgde dat de clubs opnieuw open mochten.”

Vergaande veiligheidsmaatregelen
Onterecht wordt verondersteld dat sportclubs plaatsen zijn waar het virus zich gemakkelijk verspreidt. De politieverordening om de fitnessclubs in Antwerpen te sluiten verwijst naar een studie uit Zuid-Korea , waar echter geen duidelijkheid is over genomen veiligheidsmaatregelen en social distancing. Bovendien blijkt uit een recente studie van de universiteit van Oslo  uitgevoerd in volle coronaperiode juist dat er geen gevaar is voor een verhoogde verspreiding van COVID-19 in sportscholen, zolang de juiste hygiëne- en afstandsmaatregelen worden gevolgd. Fitness.be wijst er op dat, voorafgaand aan de heropening, een zeer streng protocol werd opgesteld. Alle Belgische fitnesscentra hebben hun verantwoordelijkheid genomen om hun leden veilig te kunnen laten sporten en zware inspanningen geleverd om zich volledig aan de regels geformuleerd in het sectorprotocol te houden. Zo gebruiken alle clubs al sinds de heropening een reservatiesysteem om contact tracing mogelijk te maken. Social distancing is overal, ook in de groepslessen, gegarandeerd door middel van gemarkeerde zones en verplaatste of buiten werking gestelde toestellen en er geldt een algemene mondmaskerplicht. Alle clubs beschikken over een efficiënte ventilatie en de meeste zijn gecheckt en aangepast volgens de adviezen van de REHVA (The Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning associations), zodat er overal maximaal wordt geventileerd met 100% verse buitenlucht.
Tom van Eetvelde, Operations Director bij Basic-Fit, de grootste fitnessketen in België: “Sinds de heropening op 8 juni, hebben we al bijna 2,5 miljoen bezoeken gehad in onze 188 Belgische clubs en is er geen enkele broeihaard vastgesteld. Ook niet in onze clubs in andere landen. Onze luchtcirculatie is overal 2,5 keer beter dan wat de regelgeving vereist. Wij ondersteunen deze campagne omdat we willen dat onze klanten zich bewust zijn van de vergaande veiligheidsmaatregelen en onbezorgd kunnen komen sporten.”

Fitness is deel van de oplossing
De campagne wijst niet alleen op de veilige omstandigheden, maar ook op het belang van sporten en beweging in de strijd tegen het coronavirus. Wetenschappers zijn het er over eens dat fitness, sport en beweging ons weerbaarder maakt en onze immuniteit verhoogt dankzij een beter uithoudingsvermogen en minder overgewicht.  Naast de lichamelijke voordelen, heeft ook onze mentale gesteldheid baat bij lichaamsbeweging. Het vermindert stress en helpt depressieve gevoelens te voorkomen.
Eric Vandenabeele: “Een krachtig afweersysteem is cruciaal om ziektes te voorkomen. Fitte mensen lopen dan ook minder risico om ernstig ziek te worden. Dankzij de fitnessclubs werkt de Belg zowel aan zijn mentale als fysische gezondheid wat een onmisbaar wapen is in de strijd tegen het coronavirus. Wij werken al 25 jaar preventief aan de gezondheid van onze leden. En nu, tijdens een gezondheidscrisis, zou dat niet meer belangrijk zijn. Terwijl we, in plaats van een probleem, juist een deel van de oplossing zijn. Voor ons is het onacceptabel dat de beslissing om de clubs te sluiten is gebaseerd op een studie uit Zuid-Korea, waar we niet eens weten hoe de lessen werden georganiseerd. Terwijl al onze clubs zeer harde inspanningen en investeringen hebben gedaan om zich aan het strenge protocol te houden. Hieronder zijn ook veel lokale ondernemers. Een tweede sluiting is voor hen dé nekslag.”
- Einde -

Over Fitness.be
Fitness.be is de erkende beroepsvereniging voor de Belgische fitnessindustrie Haar hoofddoel is belangenverdediging, dienstverlening en communicatie gekoppeld aan een gestructureerd streven naar een professionele en kwaliteitsvolle fitnesssector. Fitness.be wil de fitnesssector als een volwaardige economische entiteit plaatsen binnen de preventieve gezondheidszorg.